Най-малко 39 души са загинали при челен сблъсък между пътнически и

...
Най-малко 39 души са загинали при челен сблъсък между пътнически и
Коментари Харесай

Огнен ад! 39 загинаха при зверска жп катастрофа в Гърция

Най-малко 39 души са загинали при преден конфликт сред пътнически и товарен трен в Северна Гърция рано сутринта в сряда, заяви in.gr.

 

" Имаше преден конфликт сред два влака в Евангелисмос: товарен трен и трен IC 62, който пътуваше от Атина за Солун ", се споделя в изказване на оператора Hellenic Train.

 

Засега не са ясни аргументите за случая.

 

Ударът е бил толкоз мощен, че първите четири вагона на пътническия трен дерайлирали. По данни на локалните управляващи първите два вагона са съвсем изцяло унищожени, откакто били обхванати от избухналия пожар.

 

Оцелели пасажери описват, че конфликтът се е усетил като земетресение. 

Паниката е била голяма. Хората са били в капан на пламъците.

 

" Чухме огромен тропот. Бяха 10 кошмарни секунди. Преобръщахме се във вагона, до момента в който паднахме встрани и паниката спря. Тогава настана суматоха. Кабели висяха на всички места. Веднага избухна пожар. Докато се преобръщахме, изгаряхме от огъня, който бе на всички места “,разказва Стергиос Миненис.  

 

„ За 10-15 секунди цареше безпорядък - катурване, огън, счупени прозорци, хора крещяха. Бяхме в капан. Мястото, където скочихме, с цел да избягаме, беше на два метра височина, а изпод имаше счупени стоманени парчета, само че нямахме избор “, прибавя той.

„ Успяхме да слезем. До нас беше избухнал огън. Един човек видя дупка и излязохме оттова “, сподели млад мъж с рана на главата. 

 

Оцелели описват, че няколко пасажери са изхвърчали през прозорците на вагоните в резултат на удара. Други са се борили да се освободят, откакто пътническият трен се е изкривил и се е забил в полето до релсите.

 

Тийнейджър, който не оповестява името си, споделя пред гръцки кореспонденти, че тъкмо преди злополуката усетил мощно прекъсване и видял искри, а по-късно ненадейно спрял.

  " Нашият вагон не дерайлира, но тези начело дерайлираха и бяха разрушени ", сподели той, очевидно разтресен.

Той добави, че първият вагон се е запалил и че е употребявал чанта, за да счупи прозореца на своя четвърти вагон и да избяга.

 

Спасителите са работили измежду гъст пушек, изваждайки от вагоните части метал, с цел да търсят заклещени хора.

Пътниците, които са получили леки пострадвания или са невредими, са превозени с рейс до Солун, на 130 км на север.

 

В коментар за държавната телевизия Костас Агорастос, регионален шеф на област Тесалия, дефинира конфликта като " доста мощен " и съобщи, че това е " ужасна нощ ".

 

Предната част на влака е била разрушена. Наложи се да дойдат кранове и специфична подемна техника, с цел да разчистим отломките и да вдигнем вагоните. Има парчета, разхвърляни на всички места към мястото на злополуката “, прибавя той.

 

Длъжностни лица обявиха, че са се свързали с армията, с цел да окаже помощ. На мястото на случая са пристигнали към 150 пожарникари и 40 коли за спешна помощ, оповестиха от противопожарната работа.

 

Все още не е известно каква е повода за конфликта.

" Беше като земетресение ", споделя Ангелос Циамурас - пасажер във влака.

Към момента няма данни за потърпевши български жители, оповестява Българска национална телевизия. От външното ни министерство са в непрекъснат контакт с консулството в Солун.

 

В авариралия пътнически трен са пътували и доста студенти, защото в Гърция е имало няколко почивни дни, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

 

Най-малко 90 души са били ранени, от които 25 тежко.

В лечебни заведения са настанени към 100 души.

 

На място работят 17 екипа на пожарната. 

 

По данни на гръцкия железопътен оператор в пътническия влак са пътували минимум 350 души.

Инцидентът е станал покрай град Евангелисмос, на 230 км северозападно от Атина.

 

Проверките на пожарната във всички вагони не са завършили. Изразяват се опасения за още жертви, отбелязва изданието „ Катимерини “.

 

Според известие на гръцките железници, представено от Гръцката телеграфна организация, пътническият трен се е движил по маршрута Атина-Солун и е потеглил от гръцката столица в 19:22 часа. 

 

Заради извънредно тежкия конфликт евакуацията на пасажерите се прави при доста сложни условия. 

 

На мястото на случая са представители на полицията, пожарната и доста коли за спешна помощ.

 

Началникът на гарата в Лариса, на чиято промяна е станал смъртоносният случай с влака, е отведен в полицейския сектор в Лариса.

 

" Процесът на евакуация продължава и се прави при доста сложни условия заради сериозността на конфликта сред двата влака ", съобщи Василис Вартакоянис, представител на гръцката противопожарна работа.

 

Спасители с лампи-челници са работили в гъст пушек, изваждайки от вагоните части изпочупен метал, с цел да търсят заклещени хора. Други претърсваха полето с фенерчета и ревизираха под отломките.

 

Смята се, че няколко от починалите са били открити в региона на ресторанта покрай предната част на пътническия трен.

 

" Предната част на влака е била разрушена.... Наложи се да дойдат кранове и специфична подемна техника, с цел да разчистим отломките и да вдигнем вагоните. Има парчета, разхвърляни на всички места към мястото на злополуката ".

Длъжностните лица обявиха, че са се свързали с армията, с цел да окаже помощ.

Hellenic Train се ръководи от италианската FS Group, която прави железопътни услуги в няколко европейски страни.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР